8 nagyszerű könyv a digitális világ építéséről

termékfejlesztéssel kapcsolatos könyvek egy asztalon
Összegyűjtöttem a kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos könyveket digitális termékek létrehozásával kapcsolatos témában.

Szerencsére egyre több, külföldön nagy sikert aratott, üzleti témájú szakkönyv jelenik meg a magyar könyvesboltok polcain. Az alábbi posztban összegyűjtöttem azokat a könyveket, amelyek nekem nagy kedvenceim, vagy a kívánságlistámon vannak. Jó szívvel ajánlom őket mind kezdő, mind veterán digitális termékekkel foglalkozó szakembereknek, vagy egyszerűen csak mindenkinek, aki érdeklődik a termékek létrehozása iránt. Angolul tudóknak összegyűjtöttem néhány könyvet, amiknek a fordítása még várat magára – e-bookban azonban könnyen beszerezhetők.

cikk-konyvajanlo-promo.png

Magyar nyelvű könyvek

cikk-konyvajanlo-magyar.png

1. Jake Knapp – Braden Kowitz – John Zeratsky: Sprint – Hogyan oldjunk meg nagy problémákat és teszteljünk új ötleteket öt nap alatt?

A szerzők az ötletek gyors, öt nap alatti tesztelésére alapuló Design Sprint módszert mutatják be a könyvben. A probléma meghatározásától kezdve a kutatáson át a prototípus építéséig és teszteléséig minden lépéshez kapunk útmutatót. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ismerkedik a termékfejlesztés világával, de azoknak is, akik már rutinosak és szívesen kipróbálnak új módszereket. 

2. Ed Catmull – Amy Wallace: Kreativitás Rt. – Az inspiráció útjában álló nehézségek leküzdése a Pixar módszerével

A Pixarról szóló könyv a kívánságlistám elején vár arra, hogy végre elolvassam. Leírása szerint a könyv megmutatja, hogyan érdemes irányítani egy kreatív csapatot vagy vállalatot, hogyan találnak inspirációt, ötleteket – mindezt a leghíresebb Pixar filmek elkészítésén keresztül ismerhetjük meg.

3. Eric Ries: Lean Startup

Eric Ries könyve az innovatív vállalkozások alapművének tekinthető. Érdekessége azonban, hogy a benne leírt agilis módszertan nem csak cégek esetében, hanem termékek fejlesztésénél is hasznos. Személyes kedvencem a build-measure-learn, azaz építsd-mérd-tanulj belőle körforgás ismertetése, ami tapasztalatom szerint a sikeres termékfejlesztés alapja.

4. Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell könyvei nagy kedvenceim, a legtöbb művét olvastam már. Mind közül szerintem a Kivételesek az egyik legjobb. Ez a könyv nem kapcsolódik szorosan a digitális világhoz, hanem sikeres emberek történetein keresztül bemutatja, hogy a kemény munkán kívül milyen tényezők szükségesek még a sikerhez. A Libri ajánlójából idézve: “A siker története sokkal bonyolultabb – és sokkal érdekesebb is – mint azt első pillantásra gondolnánk. Az Kivételes kivételekből kiderül, hogy miben hasonlít egymásra Bill Gates és a Beatles, hogy az ázsiaiak miért olyan jó matekosok, hogy melyek a sztársportolók rejtett lehetőségei, hogy miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek háttere és története, és kiderül az is, hogy a világ legokosabb embere miért él teljes ismeretlenségben – és Gladwell mindezt a generáció, a család, a kultúra és a társadalmi hovatartozás elemzésén keresztül mutatja be.”

Könyvek angol nyelven

Az alábbi könyvek magyarul sajnos még nem elérhetők, azonban e-book-ban megvásárolhatók vagy külföldről megrendelhetők. E-bookokhoz az Amazon.com-ot, papír alapú könyvek vásárlásához a BookDepository.com-ot ajánlom (ingyenesen szállítják!). 

cikk-konyvajanlo-angol.png

1. Melissa Perri: Escaping the Build Trap: How Effective Product Management Creates Real Value

Melissa Perri könyve az elmúlt hetekben jelent meg, nagyon várom, hogy megérkezzen és elolvashassam. Melissa a Product Instituate és a Produx Labs alapítójaként számos céggel dolgozott együtt, agilis termékfejlesztés területén tart képzéseket, tanácsadásokat és előadásokat. Könyvében azt mutatja meg, milyen eszközöket érdemes használni ahhoz, hogy a termékfejlesztés során valódi értéket hozzunk létre, azaz a felhasználóink számára és hasznos legyen, amit építünk – vállalatmérettől függetlenül.

2. Marty Cagan: Inspired: How to Create Tech Products Customers Love

Marty Cagan a termékfejlesztés “ősatyja”. Az általa hirdetett képzés a Szilícium-völgy egyik legelismertebb képzése, a termékmenedzsment alapjait tanítja szakemberek százainak (nekem is volt szerencsém részt venni rajta). Könyvének ez a második kiadása, az alapoktól mutatja be, hogy milyen gondolkodásmód szükséges sikeres termékek építéséhez.

3. Jeff Patton: User Story Mapping: Discover the Whole Story, Build the Right Product

Jeff Patton könyve egy nagyon praktikus kalauz, azonnal hasznosítható eszközt ad a kezünkbe a termékünk tervezéséhez. Módszere, a User Story Mapping segítésével könnyen érthetővé és megoldhatóvá tehetjük a legbonyolultabb felhasználói problémákat is. Az egyik személyes kedvencem. 

4. Brian Merchant: The One Device: The Secret History of the iPhone

Ezt a könyvet azért szerettem, mert bepillantást enged az iPhone történetébe a legelső lépésektől kezdve. Végigkövetjük a tervezési és tesztelési folyamatot, a mérnökik munkájának kihívásait és még az alapanyagok kitermelésének mikéntjét is megismerjük. Számomra nagyon érdekes olvasmány volt. 

Oszd meg másokkal

ingyenes ebook

Ismerd meg az általam használt eszközöket

Termékmenedzser eszköztár ebook címlapja egy tableten, további betekintő oldalakkal

A szerző

Sipos Andrea termékmenedzser dolgozik a laptopján
Sipos Andrea vagyok és digitális termékek építésével foglalkozom. Szeretnék betekintést nyújtani ebbe a világba és inspirációt, tudást adni az érdeklődőknek.