8 nagyszerű könyv a digitális világ építéséről

termékfejlesztéssel kapcsolatos könyvek egy asztalon
Összegyűjtöttem a kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos könyveket digitális termékek létrehozásával kapcsolatos témában.

Szerencsére egyre több, külföldön nagy sikert aratott, üzleti témájú szakkönyv jelenik meg a magyar könyvesboltok polcain. Az alábbi posztban összegyűjtöttem azokat a könyveket, amelyek nekem nagy kedvenceim, vagy a kívánságlistámon vannak. Jó szívvel ajánlom őket mind kezdő, mind veterán digitális termékekkel foglalkozó szakembereknek, vagy egyszerűen csak mindenkinek, aki érdeklődik a termékek létrehozása iránt. Angolul tudóknak összegyűjtöttem néhány könyvet, amiknek a fordítása még várat magára – e-bookban azonban könnyen beszerezhetők.

cikk-konyvajanlo-promo.png

Magyar nyelvű könyvek

cikk-konyvajanlo-magyar.png

1. Jake Knapp – Braden Kowitz – John Zeratsky: Sprint – Hogyan oldjunk meg nagy problémákat és teszteljünk új ötleteket öt nap alatt?

A szerzők az ötletek gyors, öt nap alatti tesztelésére alapuló Design Sprint módszert mutatják be a könyvben. A probléma meghatározásától kezdve a kutatáson át a prototípus építéséig és teszteléséig minden lépéshez kapunk útmutatót. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ismerkedik a termékfejlesztés világával, de azoknak is, akik már rutinosak és szívesen kipróbálnak új módszereket. 

2. Ed Catmull – Amy Wallace: Kreativitás Rt. – Az inspiráció útjában álló nehézségek leküzdése a Pixar módszerével

A Pixarról szóló könyv a kívánságlistám elején vár arra, hogy végre elolvassam. Leírása szerint a könyv megmutatja, hogyan érdemes irányítani egy kreatív csapatot vagy vállalatot, hogyan találnak inspirációt, ötleteket – mindezt a leghíresebb Pixar filmek elkészítésén keresztül ismerhetjük meg.

3. Eric Ries: Lean Startup

Eric Ries könyve az innovatív vállalkozások alapművének tekinthető. Érdekessége azonban, hogy a benne leírt agilis módszertan nem csak cégek esetében, hanem termékek fejlesztésénél is hasznos. Személyes kedvencem a build-measure-learn, azaz építsd-mérd-tanulj belőle körforgás ismertetése, ami tapasztalatom szerint a sikeres termékfejlesztés alapja.

4. Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell könyvei nagy kedvenceim, a legtöbb művét olvastam már. Mind közül szerintem a Kivételesek az egyik legjobb. Ez a könyv nem kapcsolódik szorosan a digitális világhoz, hanem sikeres emberek történetein keresztül bemutatja, hogy a kemény munkán kívül milyen tényezők szükségesek még a sikerhez. A Libri ajánlójából idézve: “A siker története sokkal bonyolultabb – és sokkal érdekesebb is – mint azt első pillantásra gondolnánk. Az Kivételes kivételekből kiderül, hogy miben hasonlít egymásra Bill Gates és a Beatles, hogy az ázsiaiak miért olyan jó matekosok, hogy melyek a sztársportolók rejtett lehetőségei, hogy miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek háttere és története, és kiderül az is, hogy a világ legokosabb embere miért él teljes ismeretlenségben – és Gladwell mindezt a generáció, a család, a kultúra és a társadalmi hovatartozás elemzésén keresztül mutatja be.”

Könyvek angol nyelven

Az alábbi könyvek magyarul sajnos még nem elérhetők, azonban e-book-ban megvásárolhatók vagy külföldről megrendelhetők. E-bookokhoz az Amazon.com-ot, papír alapú könyvek vásárlásához a BookDepository.com-ot ajánlom (ingyenesen szállítják!). 

cikk-konyvajanlo-angol.png

1. Melissa Perri: Escaping the Build Trap: How Effective Product Management Creates Real Value

Melissa Perri könyve az elmúlt hetekben jelent meg, nagyon várom, hogy megérkezzen és elolvashassam. Melissa a Product Instituate és a Produx Labs alapítójaként számos céggel dolgozott együtt, agilis termékfejlesztés területén tart képzéseket, tanácsadásokat és előadásokat. Könyvében azt mutatja meg, milyen eszközöket érdemes használni ahhoz, hogy a termékfejlesztés során valódi értéket hozzunk létre, azaz a felhasználóink számára és hasznos legyen, amit építünk – vállalatmérettől függetlenül.

2. Marty Cagan: Inspired: How to Create Tech Products Customers Love

Marty Cagan a termékfejlesztés “ősatyja”. Az általa hirdetett képzés a Szilícium-völgy egyik legelismertebb képzése, a termékmenedzsment alapjait tanítja szakemberek százainak (nekem is volt szerencsém részt venni rajta). Könyvének ez a második kiadása, az alapoktól mutatja be, hogy milyen gondolkodásmód szükséges sikeres termékek építéséhez.

3. Jeff Patton: User Story Mapping: Discover the Whole Story, Build the Right Product

Jeff Patton könyve egy nagyon praktikus kalauz, azonnal hasznosítható eszközt ad a kezünkbe a termékünk tervezéséhez. Módszere, a User Story Mapping segítésével könnyen érthetővé és megoldhatóvá tehetjük a legbonyolultabb felhasználói problémákat is. Az egyik személyes kedvencem. 

4. Brian Merchant: The One Device: The Secret History of the iPhone

Ezt a könyvet azért szerettem, mert bepillantást enged az iPhone történetébe a legelső lépésektől kezdve. Végigkövetjük a tervezési és tesztelési folyamatot, a mérnökik munkájának kihívásait és még az alapanyagok kitermelésének mikéntjét is megismerjük. Számomra nagyon érdekes olvasmány volt. 

Oszd meg másokkal

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

ingyenes ebook

Ismerd meg az általam használt eszközöket

Termékmenedzser eszköztár ebook címlapja egy tableten, további betekintő oldalakkal

A szerző

Sipos Andrea termékmenedzser dolgozik a laptopján
Sipos Andrea vagyok és digitális termékek építésével foglalkozom. Szeretnék betekintést nyújtani ebbe a világba és inspirációt, tudást adni az érdeklődőknek.